Fungsi Vitamin C

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Semoga semua berada dalam keadaan sihat sejahtera hendaknya.

 

Hari ni saya nak cerita tentang kelebihan vitamin C

Vitamin C merupakan vitamin larut air yang sangat penting dalam tubuh badan kita. Setiap keluarga mesti perlu ada vitamin C di rumah.

Antara fungsi-fungsi utama vitamin C adalah :

1. Mempertingkatkan sistem imunisasi badan. Banyak feedback daripada pengguna vitamin C Shaklee yang saya terima mengatakan vitamin C mampu mencegah mereka daripada selsema dan demam. Saya masih ingat lagi masa saya sekolah menengah dulu, time tu saya kene selsema yang sangat teruk. Bile jumpa doktor, dia bagi pil vitamin C. Die cakap makan vitamin C je, insyaallah elok. Alhamdulillah.. Memang elok.

2. Membantu penyerapan zat makanan terutamnya zat besi. Zat besi adalah penting dalam pembentukan hemoglobin di dalam sel darah merah. Namun, pengambilan zat besi semata-mata adalah sia-sia kerana zat besi ini memerukan vitamin C sebagai agen penyerapan. Bagi mereka yang mempunyai masalah kandungan Hemoglobin (Hb) yang rendah, anda disarankan mengambil zat besi bersama-sama vitamin C untuk mengoptimakan penyerapan zat besi.

3. Vitamin C membantu dalam membina kolagen sekaligus mencantikkan kulit. Pernah dengar tak, retis-retis nk cantik cucuk vitamin C kat muka. Sebab apa? Sebab nak cantikkan kulit kat muka la..  Haa! Nampak tak fungsinya di situ. Sape yang takut nak cucuk2 tu baik x payah. Lebih baik makan vitamin C macam makan nasi. Lagi senang. Hehe..

3. Mengelakkan daripada gusi berdarah. Sape2 yang slalu bila gosok gigi berdarah, ha, itu adalah merupakan petunjuk bahawa orang tersebut mengalami kekurangan vitamin C

4. Merupakan antioksidan yang hebat. Antioksidan adalah bahan yang membantu menstabilkan atom2 pada sel yang telah mengalami radikal bebas. Jika atom di dalam sel ini tidak distabilkan, sel2 tersebut berkemungkinan besar tidak akan berfungsi dengan baik. Maka, adalah sangat penting untuk kita mengambil vitamin C yang disyorkan 40mg setiap hari.

Menariknya, vitamin C keluaran Shaklee adalah yang terbaik kerana proses pelepasannya adalah secara berperingkat . Sebab itu namanya Sustained Release Vitamin C. Setiap biji vitamin C terkandung 5 lapisan. Setiap 1 jam, satu lapisan akan terurai Dan setiap lapisan mengandungi 100mg Vitamin C. So, kalau sebiji, ada 500mg dan penguraian sepenuhnya adalah 5 jam. Menarik kan.

 

 

Meh roger-roger saya untuk nak beli Vitamin C

HUBUNGI SAYA  >>>>>  KLIK DI SINI

SENARAI HARGA PRODUK SHAKLEE 2017  >>>>>  KLIK DI SINI

NAK BELI SHAKLEE SECARA ONLINE?  >>>>>  KLIK DI SINI

NAK BELI SENDIRI DI BRANCH SHAKLEE?  >>>>>> KLIK DI SINI

NAK DAFTAR JADI AHLI SHAKLEE? >>>>>> KLIK DI SINI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *