Siapa Dr. C Forrest Shaklee? Sejarah dan Penubuhannya.

Dr. C Forrest Shaklee dilahirkan pada adalah pengasas kepada syarikat Shaklee yang ditubuhkan pada tahun 1956 semasa beliau berusia 61 tahun. Pada usia sebegini, kebiasaannya orang akan mula untuk memikirkan kehidupan selepas pencen namun beliau pada usia sebegini baru membuka Syarikat sendiri.

 

Sejak daripada zaman kanak-kanak lagi, Dr. Shaklee berminat mengenai ilmu kesihatan dan sangat rapat dengan alam semulajadi. Ini adalah kerana sejak beliau dilahirkan lagi, beliau telah mendapat jangkitan tuberculosis yang menyerang sistem pernafasan dan beliau ketika itu mempunyai peluang untuk hidup yang sangat tipis.

 

keluarga Dr. C Forrest Shaklee

Namun, ibu kepada Dr. Shaklee percaya bahawa anaknya akan sembuh. Ibu kepada Dr. C. Forrest Shaklee berikhtiar untuk menggunakan herba-herba sebagai perubatan alternatif untuk merawat sakit anaknya. Beliau juga berpindah ke kawasan pendalaman di Iowa kerana ibu bapa beliau yakin bahawa persekitaran serta udara yang bersih mampu mengubati penyakit anaknya.

 

Tanpa bergantung pada hospital atau ubat-ubatan, rawatan beliau adalah rehat yang cukup, mengambil makanan yang berkahsiat dan menghabiskan waktu di kawasan luar bandar Iowa. Beliau membesar dengan berharmoni dengan alam.

 

Beliau selalu memerhatikan haiwan dan tumbuhan di sekitarnya mengikut hukum alam. Beliau sentiasa memikirkan bagaimana burung tahu arah dan masa ketika bermigrasi tanpa menggunakan peta dan kompas. Sungai mengalir mengikut haluannya sendiri. Kesemua itu menimbulkan kepercayaan dalam diri Dr. Shaklee bahawa  kuasa alam adalah hebat dan setiap makhluk mengikut hukum semulajadi. Cuma manusia yang tidak mahu mengikut hukum alam seperti mana haiwan dan tumbuhan.

 

Beliau sangat percaya bahawa makanan yang baik adalah asas kesihatan. Minatnya terhadap bidang nutrisi telah membawanya ke lapangan makmal walaupun pada awalnya beliau adalah seorang Dr. pakar dalam bidang Chiropractic.

 

 

 

Beliau sentiasa membangunkan teknik untuk mengekstrak nutrient daripada makanan dan akhirnya pada tahun 19 15, Vitalized mineral telah diperkenalkan. Ketika itu, umur beliau baru 21 tahun. Muda sangat.

 

 

Pada Bulan Mei 2015, Vitalea telah menyambut ulangtahun yang 100. Pada ketika ini, setiap keahlian baru akan mendapat 1 botol percuma vitalea sempena ulang tahunnya yang ke 100.

 

Dr. Shaklee juga membuka sebuah klinik untuk membantu pesakit. Beliau juga ingin membantu meraka yang berada di sekitar klinik dengan mewujudkan klinik bergerak.

 

Gambar di sebelah kiri menunjukkan klinik bergerak Shaklee manakala gambar di sebelah kanan Syarikat Shaklee yang telah ditubuhkan dan penerima car bonus yang pertama.

Klinik beliau juga turut dilengkapi dengan mesin X-ray untuk tujuan diagnosis. Namun pada ketika itu, kesedaran mengenai bahaya radiasi X-Ray masih tiada. Akibat sentiasa terdedah dengan pancaran X-Ray, beliau telah menghidap kanser pada sebelah kiri badan ketika berumur 25 tahun. Dr. pada ketika itu mencadangkan agar beliau membuang tangan dan kaki kiri agar sel kanser tidak merebak ke bahagian lain.

Beliau sangat tidak bersetuju dengan kaedah perubatan konvensional tersebut. Beliau percaya dan yakin kanser yang beliau alami ini boleh sembuh dengan sendirinya.

Anda boleh tonton video ini untuk melihat penuh

 

And yes, Beliau sembuh setelah menetap di kawasan pedalaman setelah 4 tahun berharmoni dengan alam. Menghirup udara bersih, dan mengambil sumber-sumber semulajadi serta mengambil Multivitamin yang beliau hasilkan sendiri. Akhirnya beliau sembuh dengan mengamalkan cara semulajadi. Para konvesional Dr. sangat terkejut dengan kaedah penyembuhan beliau dan ini juga turut membuktikan kepada mereka dengan berharmoni dengan alam semulajadi, penyakit akan sembuh.

 

Perjalanan Dr. C Forrest Shaklee dalam menyebarkan produk semulajadi sentiasa mendapat halangan dan kekangan. Peperangan meletus, Klinik beliau terbakar, Isteri beliau meninggal akibat kemalangan.

 

Kesemua ini membuatkan beliau mengambil keputusan untuk menutup klinik beliau dan menumpukan perhatian penuh dalam mengkaji nutrisi dan berkongsi dengan lebih ramai orang.

 

Pada tahun 1956, beliau bersama 2 orang anak beliau berkongsi dan menubuhkan syarikat Shaklee

 

Syarikat Shaklee pada awal penubuhannya..

 

Shaklee bersama 2 orang anaknya yang juga merupakan rakan kongsi beliau.

 

Dan sehingga kini, Syarikat Shaklee masih lagi menjadi Syarikat pengeluar vitamin semulajadi yang terulung.

 

Pada tahun 1986, beliau telah meninggal dunia namun falsafah hidup beliau masih segar hingga ke hari ini. Atas prinsip inilah, beliau telah membantu berjuta manusia di dunia ini secara tidak langsung.

 

Terima kasih Dr. C Forrest Shaklee…

 

 

 

Begitulah serba sedikit mengenai asal-usul Shaklee. Bagaimana peristiwa yang dialami oleh Dr. C Forrest Shaklee telah membuatkan beliau yakin dengan prinsip bahawa berharmoni dengan alam semulajadi dapat memberi nilai kesihatan dan kesejahteraan hidup.

 

Sekian daripada saya, Sekiranya anda berminat untuk menjadi ahkli shaklee, anda boleh terus hubungi saya di

017 2412460.

 

Klik di sini untuk mendapatkan cerita penuh tentang Dr. C Forrest Shaklee. 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *