12 Kelebihan Produk Shaklee Yang Anda Perlu Tahu

Tidak dinafikan, industri pembuatan makanan tambahan semakin berkembang pada hari ini. Banyak syarikat-syarikat pengeluar yang berlumba-lumba ingin mempromosikan serta menjual produk-produk makanan tambahan tersebut.

 

Namun, sejauh mana produk-produk makanan tambahan ini dijamin keberkesanannya. Pelbagai persoalan mungkin akan timbul, adakah ia selamat untuk diambil? Adakah produk tersebut telah menjalani ujian klinikal?

 

Kita sebagai pembeli, kita harus membuat penyelidikan serba sedikit mengenai produk tersebut. Bagi saya, produk Shaklee adalah produk yang terbaik. Sebab apa saya cakap macam tu?

 

Ha!!! Meh saya nak kongsikan pada anda semua 12 kelebihan produk Shaklee yang anda perlu tahu dan dijadikan bench mark kepada produk-produk makanan tambahan yang lain. Penting tau untuk kita membuat pilihan untuk mengambil makanan tambahan tersebut.

 

Jom kita tengok satu persatu :

 

1.Adakah pengeluar makanan tambahan mematuhi prosedur FDA bagi perkilangan yang baik?

Ya, produk Shaklee dihasilkan mengikut Amalan Pengilangan yang Baik iaitu GMP (Good Manufacturing Product). GMP adalah garis panduan kawalan bahawa industri farmaseutikal perlu mematuhu peraturan undang-undang. Tanpa pensijilan GMP ni, anda jangan sesekali berani ambil produk tersebut. Bahaya.. huhu

 

 

 

2.  Adakah produk nutrisi ini menjalani ujian kualiti ke atas bahan-bahan mereka?

Produk makanan tambahan yang baik perlu menjalani ujian kualiti untuk setiap produk mereka. Di Shaklee, anda tidak perlu risau kerana produk yang dihasilkan telah menjalani ujian kualiti. Lebih 100 000 ujian kualiti dilakukan pada setiap tahun untuk menjamin keselamatannya.

3. Adakah produk nutrisi ini mempunyai makmal bebas yang mengesahkan kualiti mereka dengan keputusan yang disediakan kepada orang ramai?

Pengilang produk supplement perlu menyediakan produk-produk kepada makmal bebas untuk mengesahkan kualiti mereka. Satu bidang mudah yang perlu disahkan adalah jumlah yang dinyatakan mengenai bahan tertentu yang disenaraikan pada label produk dengan jumlah sebenar yang terkandung di dalam pil.

 

4. Adakah produk makanan tambahan yang anda gunakan diperbuat daripada bahan semulajadi atau sintetik?

Bukan semua produk supplement adalah 100% semulajadi. Namun begitu, produk yang baik adalah yang mengandungi sumber semulajadi yang tinggi dan Shaklee adalah salah satu produk tersebut.

 

5. Adakah produk pemakanan mempunyai tarikh luput dicap pada botol?

Sama seperti produk makanan yang akan rosak selepas tarikh luput. Ini juga berlaku kepada produk nutrisi. Semua produk makanan tambahan akan mempunyai tarikh luput.

 

6. Adakah produk makanan tambahan ini lulus ujian air?

Ujian air dilakukan untuk memastikan penyerapan produk nutrisi. banyak produk makanan tambahan di pasaran mempunyai banyak bahan pengikat tiruan bahan pengisi dan bahan pewarna yang apabila dimakan sistem pencernaan kita tidak dapat memecahkan pil untuk pencernaan. Untuk melakukan ujian air ini adalah sangat mudah iaitu anda hanya perlu ambil pil tersebut dan letakkannya di dalam segelas air. Pil tersebut seharusnya larut menjadi longgokan serbuk paling lama selama 20 minit. sekiranya pil tersebut memerlukan masa lebih daripada 20 minit, kebarangkalian sangat tinggi bahawa badan anda tidak dapat memecahkan produk tersebut dan menyerapnya ke dalam darah anda.

 

Saya nak share di sini video ujian air keatas vitalea shaklee dan satu lagi produk makanan tambahan jenama lain.

 

 

 

7. Adakah pengeluar produk pemakanan anda mempunyai lembaga penasihat saintifik yang sah?

Syarikat nutrisi berkualiti akan mempunyai lembaga penasihat yang terdiri daripada pakar-pakar perubatan dan ahli sains yang terkenal

8. Berapa banyak saintis sepenuh masa yang bekerja dengan Syarikat Pengeluar Makanan Tambahan?

Pengeluar supplement yang berkualiti tinggi akan mempunyai ramai saintis-saintis dan kakitangan yang bertauliah sarjana atau lebih tinggi dalam bidang pemakanan.

 

 

 

9. Adakah pengeluar makanan tambahan mempunyai kemudahan penyelidikan yang sah?

Pengeluar berkualiti tinggi akan mempunyai bangunan berasingan yang dikhususkan untuk penyelidikan.

 

10. Adakah pengeluar supplement mempunyai bajet penyelidikan bagi produk supplement mereka?

Pengeluar berkualiti perlu menyediakan dana penyelidikan untuk membangunkan produk mereka. Di Shaklee, peruntukan sebanyak 1 juta USD setiap tahun telah disediakan oleh pihak syarikat untuk memastikan produk Shaklee sentiasa maju ke hadapan dengan inovasi masa kini.

 

11. Adakah pengeluar makanan tambahan melakukan ujian klinikal pada produk makanan tambahan mereka?

Pengeluar yang berprestij tinggi akan melakukan ujian klinikal ke atas produk makanan tambahan di Institusi berprestij tinggi . Ujian klinikal ini harus dilakukan oleh institusi di luar sana supaya semua keputusan dan metadologi adalah saksama dan tidak berat sebelah.

 

12.Adakah pengilang menerbitkan penemuan klinikal mereka dalam jurnal ulasan sains?

Pengeluar supplement bukan sahaja melakukan ujian klinikal ke atas produk mereka tetapi mereka juga menerbitkan hasil klinikal mereka dalam jurnal sains.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *