Energizing Soy Protein (ESP)

Energizing Soy Protein adalah merupakan makanan tambahan pertama yang dihasilkan berasaskan soya pada awal 70 an. kacang soya yang dihasilkan menggunakan soya Non-GMO (Genetically Modified Organism)

 

Satu tin ESP mengandungi 850 gram  dihasilkan daripada 30 kg kacang soya dan berikan sumber tenaga segera dan boleh bertahan lama.

 

ESP mengandungi 9 amino asid penting yang tidak dihasilkan oleh tubuh manusia. Ianya turut diperkayakan dengan 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral. Sangat sesuai untuk semua peringkat umur tua dan muda.

 

Apa itu Amino Acid?

 

Amino asid adalah struktur asas yang membina protein. Secara keseluruhannya terdapat 20 jenis amino asid dan terbahagi kepada 2 jenis amino asid iaitu 1. amino asid perlu dan amino asid tidak perlu.

 

Amino asid perlu adalah amino asid yang diperlukan oleh tubuh badan dan perlu mendapat sumber daripada luar manakala amino asid tidak perlu adalah amino asid yang boleh dihasilkan sendiri oleh tubuh badan.

 

Hampir 70% komposisi badan kita pada waktu itu terdiri daripada protein. Hormon, enzim, otot, rambut kuku dan kulit kesemuanya adalah terdiri daripada protein dan amino asid adalah sangat diperlukan untuk membentuk tisu-tisu tersebut.

 

 

Apa yang Istimewa tentang ESP ?

ESP juga mempunyai Glisemik Indeks (G.I) yang rendah. Glisemik Indeks adalah kadar pelepasan gula dalam darah. G.I yang rendah bermaksud gula yang dilepaskan ke dalam darah berlaku secara perlahan-lahan dan ini adalah sangat sesuai bagi mereka yang menghidap penyakit kencing manis.

 

Perbezaan orang yang mengambil karbohidrat seperti nasi dengan orang yang mengambil ESP , orang yang mengambil nasi akan cepat lapar kerana metabolisma karbohidrat akan berlaku sejurus selepas pengambilannya. Bacaan gula sejurus selepas makan akan menyebabkan paras glukos akan naik tinggi menyebabkan hyperglysemia. Manakala orang yang mengambil ESP ini lambat lapar dan kekal bertenaga kerana pelepasan gula daripada ESP ini adalah secara perlahan.

 

Manfaat ESP:

 

  • Awet muda – Asid amino penting untuk membina otot, kuku, rambut, darah, organ dan pengambilan asid amino yang kerap akan membantu membaiki sel-sel yang rosak kepada yang baru.

  • Baik untuk hormon – Kacang soya adalah satu-satunya tumbuhan yang kaya dengan isoflavones yang berfungsi sepertimana hormon wanita. Ianya turut membantu merendahkan paras kolestrol, mencegah osteoporosis dan sakit jantung

  • Bertindak sebagai pembekal tenaga segera dan meningkatkan sistem imun, mencegah migrain, insomnia dan tekanan
  • Merangsang pembentukan kolagen dan memperbaiki struktur kulit agar kelihatan tegang dan muda

  • Membaiki pigmentasi – Membaiki masalah rambut beruban, rambut gugur, membaiki masalah pigmentasi kedutan dan kesan tua

  • ESP juga juga baik untuk prostat – Hormon Genistein yang terkandung dalam kacang soya terbukti  keupayaannya menghalang pertumbuhan dan perebakan sel kanser.

 

Setiap hidangan Shaklee ini bersamaan dengan 2 kali ganda daging, 4 kali ganda telur, 12 kali ganda susu rendah lemak, tiada kolestrol, tiada uric acid dan sangat mudah untuk diserap ke seluruh badan.

HUBUNGI SAYA  >>>>>  KLIK DI SINI

SENARAI HARGA PRODUK SHAKLEE 2017  >>>>>  KLIK DI SINI

NAK BELI SHAKLEE SECARA ONLINE?  >>>>>  KLIK DI SINI

NAK BELI SENDIRI DI BRANCH SHAKLEE?  >>>>>> KLIK DI SINI

NAK DAFTAR JADI AHLI SHAKLEE? >>>>>> KLIK DI SINI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *